Blijf fietsen, maar blijf vooral veilig fit

Zodra de zon zich vaker laat zien begint het te kriebelen. De racefiets, gravelbike of MTB komt weer voor de dag. Toch is het nu anders dan anders. De fiets is voor velen de enige uitvlucht. Even geen muren om je heen, even geen nieuws over zieken en doden en even geen kinderen die honderd vragen per uur stellen. Lekker even de kop in de wind – die was meer dan aanwezig – en een rondje trappen. Maar hoe doe je dat veilig?

Kies je trainingsmaatje zorgvuldig

Het beste kun je solo trainen, maar we snappen best dat je moet wennen aan de sociale afstand. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen een geschikte partner is. Kies bij voorkeur één gezinslid. Ga je toch met een vriend op pad? Check dan of jullie beide 100% gezond zijn op dat moment. Trainen in groepen (2+) is niet toegestaan!

Wandelen is een top alternatief

Heb je geen trainingsmaatje in je eigen omgeving? Dan is wandelen een goed alternatief, dat kan (bijna) iedereen en heeft een vergelijkbaar effect; je bent er even uit. Misschien ontdek je nog mooie plekken in je spreekwoordelijke achtertuin. Als kers op de taart kun je de wandeling ook gewoon uploaden op Strava!

Gun wandelaars ook wat ruimte

Over wandelen gesproken: gun wandelaars ook wat ruimte. Sommige (natuur-)gebieden zijn inmiddels afgesloten voor fietsers en motorrijders, zodat wandelaars niet in de bosjes hoeven te springen als er tweewielers voorbij scheuren. Ga hier respectvol mee om, want er zijn daarbuiten wegen en singletracks genoeg.

Laat de QOMmetjes even links liggen

Hoe verleidelijk het ook is, houd je in tijdens de bordjessprint of je favoriete segment. Vermijd onnodige risico’s. Een ziekenhuisopname is nooit gewenst, maar in deze situatie al helemaal niet. Laat dat QOMmetje dus even links liggen tot na de crisis.

Houd je klodders bij je

Dat klinkt smerig hè? Helaas vinden veel fietsers het normaal om hun loopneus of klodders slijm de vrije natuur in te laten. Het is biologisch afbreekbaar, maar niet fris. Neem dus even een zakdoekje mee of… 😉

Met deze adviezen moet het lukken om fit te blijven. Buiten zijn en sporten is juist nu belangrijk. Kortom, blijf fietsen en blijf fit, maar doe het wel op een verantwoorde manier!